Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed’in anlamı nedir? Salavat anlamı ve okunuşu (2024)

Salavat yani Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed zikri her a her yerde okunabilecekler arasında yer alıyor. Bir kişi abdestli olmasa bile, bir kadın regl olsa bile yine de salavat okuyabiliyor. Peki, salavatın anlamı nedir? İşte yanıtı...

Haberin Devamı

ALLAHÜMME SALLİ ALA SEYYİDİNA MUHAMMEDÎN VE ALA ALİ SEYYİDİNA MUHAMMED’İN ANLAMI NEDİR?

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed şeklinde okunan salavat “Allah'ım! Sen peygamber efendimize ve onun soyundan gelenlere salat eyle / katındaki şereflerini yücelt.” Anlamına gelmektedir.

SALAVAT NEDEN GETİRİLİR?

Salavat getirmenin amacı Allah'ı anmak ve Hz. Muhammed ile soyundan gelenlere saygı göstermektir. Peygamber efendimiz, İslamiyet'i yaymak için birçok sıkıntıya katlanmış, hatta Mekke'den Medine'ye hicret etmek zorunda kalmıştır. Tüm saldırılara ve ithamlara rağmen sabırlı davranıp İslamiyet'in tüm dünyada yayılmasını sağlamıştır.

Hz. Muhammed'i anmak ve onun soyundan gelenlere saygı göstermek her Müslüman'ın görevleri arasında yer alır.

SALAT-I MÜNCİYE(SALATEN TÜNCİNA) TÜRKÇE OKUNUŞU

“Allâahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedin, salâten tüncînâ bihâ min cemîil ehvâali vel âfât, ve takdî lenâ bihâ cemî’al hâcât, ve tutahhirunâ bihâ min cemî’isseyyi’âat ve terfe’unâ bihâ a’ledderecâat, ve tübelliğunâ bihâ aksa’l gayât, min cemî’il hayrâti fi’l hayâti ve ba’del memâat.”

Haberin Devamı

SALAT-I MÜNCİYE (SALATEN TÜNCİNA) ANLAMI

“Allah’ım! Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ’ya salât eyle. Öyle bir salât ki; o salât vesîlesiyle bizi bütün korku ve âfetler-den kurtar, bütün ihtiyaçlarımızı gider, bizi bütün günahlardan temizle, bizi derecelerin en yücesine yükselt ve onun vesîlesiyle bizi, hayâtta ve ölümden sonra bütün hayırların en son noktasına ulaştır. Şüphesiz sen her şeye kâdirsin.”

SALÂT-I TEFRÎCİYYE (NÂRİYE) TÜRKÇE OKUNUŞU

Okunuşu:"Allahumme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ-seyyidina Muhammedin ellezi tenhallü bihi’l ‘ukadu ve tenfericu bihi’l-kürabu ve tukdâ bihi’l-havâicu ve tünâlü bihi’r-rağâibu ve husnu’l-havâtimi ve yusteska’l-ğamâmu bi-vechihi’l-kerîmi ve ‘alâ âlihi ve sahbihi fî-külli lemhatin ve nefesin bi-‘adedi külli ma’lûmin lek."

SALÂT-I TEFRÎCİYYE (NÂRİYE) ANLAMI

"Allah’ım! Efendimiz Muhammed’e kâmil bir salât ile salât ve selâm eyle! O öyle bir zâttır ki, kendisiyle düğümler çözülür, sıkıntılar kolaylaşır, ihtiyaçlar hallolur, arzulara kavuşulur ve güzel sonuçlara ulaşılır. Kendisinin yüzü suyu hürmetine yağmur istenir. Her göz açıp kapamada ve her nefeste tarafından bilinen varlıklar sayısınca O’nun âline ve ashâbına da salât ve selâm olsun"

Haberin Devamı

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed’in anlamı nedir? Salavat anlamı ve okunuşu (2024)

FAQs

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed’in anlamı nedir? Salavat anlamı ve okunuşu? ›

Allâhümme Salli Alâ Seyyidina Muhammedin ve Alâ Âli Seyyidina Muhammed🌹 Anlamı:Ey Allah'ım! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e evladu iyaline ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et,selametlik ver.)

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed ne zaman okunur? ›

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i anmak için getirilen Salavat-ı şerifler genellikler okunan duaların ardından ya da kılınan namazların ardından tesbih yardımı ile getirilir. Salavat getirmek hakkında Peygamber Efendimizin Hadis'i Şerifleri mevcuttur.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed namazda okunur mu? ›

Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kur'an-ı Kerim'de ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür. Allahümme Salli okunuşu şu şekildedir: “Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.

Seyyidina ne anlama gelir? ›

Bu hadis-i şeriflerdeki seyyid ifadeleri efendi mânâsındadır. (Seyyidinâ Resulullah) demek Resulullah efendimiz, Peygamber efendimiz demektir.

Allahumme salli ve sellim ne demek? ›

Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'e salât et! ve sellem)'e salât-ü-selâm eyle!

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed salavat nasıl çekilir? ›

Peygambere (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selam getirilir. Salât-ü selam getirmek için belirli bir vakit ve sayı yoktur.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ne icin okunur? ›

Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir.

Salavatta seyyidina denir mi? ›

Hanefî ve Şâfiilere göre(5), İbrahîmi salavatların okunduğu namazlarda Muhammed lafzından önce "seyyidina" lafzını kullanmak menduptur. Bunu yapmak yapmamaktan daha faziletlidir. "Beni namazda seyyidlik ile vasıflandırmayın" lafzında rivayet edilen hadis ise uydurmadır.

Salavatta seyyidina denir mı? ›

Salavat, İslam peygamberi Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.

En iyi salavat nasıl getirilir? ›

Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.

En güçlü salavat hangisi? ›

Yüzyirmi bin salavat-ı şerife gücünde olduğu mana aleminde Peygamberimiz(s.a.v.) tarafından bildirilmiştir. Eski zamanda Kutbül Aktab Ahmed Ticani hazretleri yakaza halinde bu salavatın faziletini Hazreti Resulüllah'a sorar.

Kim bu salavatı bir kere okursa? ›

İmâm-ı Becûrî: ''Kim Bu Salâtı Ömründe Bir Kere. Okuyupta Cehenneme Girerse Beni Yakalasın' Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammed. Ve alâ âli.

Neden salavat getiriyoruz? ›

Salavat yoluyla Hz. Peygambere (asm) irtibatını kuran, sevgi ve saygısını gösteren her mümin bu yolla, Allah'a olan irtibatını sevgı ve saygısını pekiştirir. Bu önemli bir kulluk nişanesi olduğundan buna vesile olan salavatı emretmiştir.

Allahümme salli ala seyyidina ne zaman okunur? ›

teravih namazınden sonra okunan dua, teravih namazından önce okunan dua, teravih namazı bilgileri, teravih namazına niyet nasıl edilir? "Allahümme salli ala seyyidina muhammedininnebiyyil ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim."

Hangi günlerde salavat getirmek daha faziletlidir? ›

Hz. Peygamber (sas) cuma günlerinden söz ederken, “...O günde bana çok salavât getirin, çünkü sizin salavâtınız bana arz olunur.” (Ebû Dâvûd, Salât, 200, 201) buyurmuştur.

Allahümme salli ala seyyidina Muhammed yeterli mi? ›

Peygamber efendimize ömründe bir kere salevat getirmek farzdır. İsmini her söylediğinde, işittiğinde, okuduğunda ve yazdığında bir kere salevat getirmek vacip, tekrar edildiklerinde söylemek ise müstehaptır.”

Salavat ne zaman söylenir? ›

Salavat, salat kelimesinin çoğuludur Peygamber Efendimiz (s.a.s) anıldıktan sonra okunmasının yanında özellikle Perşembe ve Cuma günleri Allah'ın rahmeti ve bereketinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in üzerinden eksik olmaması için okunması tavsiye edilmektedir.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6522

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.